Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski twarogowe

Kluski twarogowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 293 Ocena: 1480

Dodano:

Odsłon: 485

Smakują świetnie z większością dodatków niezależnie od tego, czy posypiecie je cukrem czy zjecie ze szpinakiem.

Składniki

  • Twaróg półtłusty 500 g
  • Ziemniaki 1,2 kg
  • Mąka pszenna 4 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • Jajka 3 szt.
  • Sól
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski twarogowe

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić, odstawić do wystudzenia, a następnie obrać.

  2. Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę.

  3. Dodać jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz około 2 łyżeczki soli i mieszając wyrobić gęste ciasto.

  4. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek o średnicy około 7 cm, z których każdy pokroić na plastry o grubości około 2 cm.

  5. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.

  6. Około połowę klusek włożyć do wrzątku, garnek przykryć pokrywką, płytę grzewczą ustawić na najwyższą moc i po chwili delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna.

  7. Kiedy woda zacznie się gotować a kluski wypłyną na powierzchnię, zmniejszyć moc płyty grzewczej, garnek odkryć i gotować przez około 6 minut.

  8. Kluski wyjąć z wody łyżką cedzakową.

  9. W taki sam sposób ugotować drugą część klusek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń