Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakują świetnie z większością dodatków niezależnie od tego, czy posypiecie je cukrem czy zjecie ze szpinakiem.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 104
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 2480
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2862
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 104
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 2480
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2862
Składniki
Ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić, odstawić do wystudzenia, a następnie obrać.
Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę.
Dodać jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz około 2 łyżeczki soli i mieszając wyrobić gęste ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek o średnicy około 7 cm, z których każdy pokroić na plastry o grubości około 2 cm.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
Około połowę klusek włożyć do wrzątku, garnek przykryć pokrywką, płytę grzewczą ustawić na najwyższą moc i po chwili delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna.
Kiedy woda zacznie się gotować a kluski wypłyną na powierzchnię, zmniejszyć moc płyty grzewczej, garnek odkryć i gotować przez około 6 minut.
Kluski wyjąć z wody łyżką cedzakową.
W taki sam sposób ugotować drugą część klusek.