Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski tyrolskie to klasyczne danie Tyrolu – aromatyczne knedle z serem szarym produkowanym wyłącznie w tamtych rejonach świata. Choć samo danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, to ten składnik jest tu niezbędny i co gorsze – nie ma żadnego zamiennika. Jednak warto poznać ten smak – poszukaj tego sera w lepiej zaopatrzonych sklepach z nabiałem i zachwyć się tym wyjątkowym daniem.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 828
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 74
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 828
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 74
Składniki
Chleb porwij na drobne okruchy lub pokrój w bardzo drobną kostkę. Ser także drobno posiekaj i dodaj go do chleba.
Cebulę posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia. Przenieś ją do mieszanki chleba i sera.
W miseczce wymieszaj jajka z mlekiem. Wlej mieszankę do chleba i dodaj szczypiorek. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
Dodaj mąkę i zagniataj mieszankę do połączenia w formowalne ciasto. Zwilżonymi dłońmi formuj okrągłe lub podłużne kluski. Odkładaj je na bok.
Zagotuj duży garnek osolonej wody. Wrzucaj kluski na wrzątek i gotuj je przez ok. 15 minut. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
Na wierzchu kładź po kawałkach masła i poczekaj do ich rozpuszczenia. Kluski tyrolskie posyp tartym parmezanem i drobno siekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło.