Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miały być kluski śląskie. Jednak smak chcieliśmy podkręcić czymś. No to w rękę wpadło nam jabłko i czosnek. Wyszło niesamowicie pysznie <3
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 694
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13312
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 542
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 694
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13312
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 542
Składniki
Ziemniaki, obrane jabłko i ząbek czosnku dotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Następnie mielimy na średnich oczkach. Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Formujemy kluski, które spłaszczamy. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, dusimy ze szczyptą soli i pieprzu. Po kwadransie dodajemy posiekany czosnek. Mąkę, mleko i śmietanę dokładnie mieszamy, wlewamy do grzybów, wsypujemy lubczyk i dusimy pod przykryciem przez kolejny kwadrans. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.