Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z boczniakami w śmietanie

Kluski z boczniakami w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2120 Ocena: 47369

Dodano:

Odsłon: 2913

Miały być kluski śląskie. Jednak smak chcieliśmy podkręcić czymś. No to w rękę wpadło nam jabłko i czosnek. Wyszło niesamowicie pysznie <3

Składniki

  • KLUSKI:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jabłko
  • 4 ząbki czosnku
  • 350 g mąki ziemniaczanej
  • SOS:
  • 250 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, obrane jabłko i ząbek czosnku dotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Następnie mielimy na średnich oczkach. Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Formujemy kluski, które spłaszczamy.

    Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, dusimy ze szczyptą soli i pieprzu.
    Po kwadransie dodajemy posiekany czosnek.
    Mąkę, mleko i śmietanę dokładnie mieszamy, wlewamy do grzybów, wsypujemy lubczyk i dusimy pod przykryciem przez kolejny kwadrans.
    Całość doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń