Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze znane w kuchni polskiej kluski to bardzo uniwersalne i wszechstronne danie. Możesz je zaserwować samodzielnie, jedynie doprawiając podsmażoną na maśle cebulką lub podać w towarzystwie pieczonej kaczki lub innej sztuki mięsa. W tym wypadku dodajemy do tej potrawy dużą dawkę świeżości i delikatności za sprawą jednego, zielonego warzywa. Kluski z cukinią wychodzą lżejsze i bardziej wilgotne niż ich klasyczni, ziemniaczani odpowiednicy. Potrawa świetnie komponuje się z oliwą czosnkową lub domowym sosem pomidorowym, ale możesz zjeść ją tak, jak lubisz najbardziej.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 50 minut lub do momentu, aż będą miękkie. Następnie przeciśnij przez praskę i odstaw.
Cukinię umyj i pokrój w plasterki (młodą cukinię możesz zachować ze skórką), a czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, a po chwili cukinię, dopraw solą, czarnym pieprzem oraz dołóż gałązki tymianku. Przesmażaj ok. 10 minut do uzyskania pełnego aromatu i miękkości cukinii. Usuń gałązki tymianku, przerzuć cukinię do kielicha blendera i zmiksuj na puree. Dodatkowo możesz przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładszą konsystencję.
Na stolnicę lub do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj ugotowane, zimne ziemniaki (dodatkowo ponownie przeciśnij je przez praskę, gdy są już zimne), ostudzone puree cukiniowe oraz drobno starty ser. Na koniec wbij całe jajko i energicznie zagniataj do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta.
Następnie odrywaj po kawałku ciasta, formuj je w ruloniki i ostrym nożem odcinaj kluseczki o długości ok. 2 cm. Partiami wrzucaj kluski do wrzącej, osolonej wody i gotuj ok. 1-2 minuty od wypłynięcia. Podawaj od razu po przygotowaniu – samodzielnie, polane ziołową oliwą lub z ulubionym sosem na ciepło.