Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z kaszy jaglanej

Kluski z kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10125

Dodano:

Odsłon: 5783

dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Mozna je jeść na słodko - se śmietanką i cukrem lub wytrawnie jako dodatek do różnego rodzaju sosów :-)

Składniki

  • kasza jaglana 1 szkl.
  • twaróg półtłusty 7 dag
  • jajko 1
  • mąka pszenna 1 szkl.
  • mąka ziemniaczana 1/3 szkl.
  • sól
  • olej 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną nalezy opłukać na sicie. Następnie przesypać do garnka. Zalać wodą (2,5 szklanki) i gotować do czasu, aż kasza wchłonie wodę i będzie bardzo miękka (ok. 20 minut). Po przestudzeniu wymieszać kaszę z twarogiem, jajkiem i mąką, dodać szczyptę soli. Wyrobić jednolite ciasto (jeśli jest zbyt lepkie dodaję odrobinę mąki). Uformować wałki i kroić jak kopytka lub formować na kształt klusek śląskich. Wrzucić do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotować kilka min. od wypłynięcia.
    Podawać ze słodką śmietanką. Jeśli na wytrwanie, to do ciasta dodaję więcej soli, pieprz i ulubione zioła. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 31 maja 2014 Pyszności te kluseczki! Zrobiłam dziś na obiad i wszystkim bardzo smakowały. :))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Giga71 07 lutego 2014 staram się przemycać moim dzieciom jaglankę i tu udało się rewelacyjnie!
świetny przepis
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 lutego 2014 Super:) Chyba da się te kluseczki tak samo jak kluski leniwe podawać na słodko polane masełkiem i bułką tartą? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń