Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Mozna je jeść na słodko - se śmietanką i cukrem lub wytrawnie jako dodatek do różnego rodzaju sosów :-)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 92
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13306
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2618
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3771
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 92
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13306
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2618
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3771
Składniki
Kaszę jaglaną nalezy opłukać na sicie. Następnie przesypać do garnka. Zalać wodą (2,5 szklanki) i gotować do czasu, aż kasza wchłonie wodę i będzie bardzo miękka (ok. 20 minut). Po przestudzeniu wymieszać kaszę z twarogiem, jajkiem i mąką, dodać szczyptę soli. Wyrobić jednolite ciasto (jeśli jest zbyt lepkie dodaję odrobinę mąki). Uformować wałki i kroić jak kopytka lub formować na kształt klusek śląskich. Wrzucić do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotować kilka min. od wypłynięcia. Podawać ze słodką śmietanką. Jeśli na wytrwanie, to do ciasta dodaję więcej soli, pieprz i ulubione zioła. Smacznego :-)