Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z marchewką

Kluski z marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10265

Dodano:

Odsłon: 3584

Lekkie i zdrowe kluski ziemniaczane z marchewką i prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki 350 g
  • marchewka 60 g
  • pestki słonecznika 30 g
  • prażone pestki dyni 10 g
  • mąka pszenna 60 g
  • sól 3/4 płaskiej łyżeczki
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Porcja obiadowa dla 2 osób.
    Ugotowane,rozgniecione i przestudzone ziemniaki umieszczamy w misce.
    Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
    Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, potem rozdrabniamy z pestkami dyni.
    Do ziemniaków dodajemy wszystkie składniki, zagniatamy tak by ciasto nie kleiło się nam do dłoni.

  2. Z ciasta rolujemy dwa wałki, kroimy na kawałki i formujemy w dłoniach kulki.
    Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.
    Podajemy w duszonymi warzywami lub pieczonym mięsem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 24 marca Gorąco polecam kluski. Mają wyjątkowo ciekawy smak.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SEZAMEK88 23 marca Takie poproszę na piąteczek, to zjem same :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 marca Swietny pomysl, same kluski sa smaczne a z tymi dodatkami kolorowe i zdriwsze!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń