Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I ze skwarkami z wędzonej słoniny
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19904
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 497
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 537
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6950
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243668
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19904
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 497
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 537
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6950
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243668
Składniki
W sklepie była ładniejsza szynka od łopatki wiec dokupiłam kawałek słoniny aby farsz nie był zbyt suchy. Mięso gotowałam godzinę z zielem i liściem laurowym. Wywar wykorzystałam do zupy.
Z ugotowanych wcześniej ziemniaków zrobiłam ciasto. Trzy części ziemniaków i jedna część mąki ziemniaczanej plus jajo i sól.
Wędzoną słoninę pokroiłam w drobną kostkę i powoli wytopiłam ją do chrupkości skwarek.
Do zmielonego mięsa dodałam sporo majeranku, sól, pieprz, przesmażona cebulę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku.
Na placki z ciasta kładłam kulkę farszu i zalepiałam brzegi.
Kluski kładłam na osolony wrzątek i gotowałam je pięć minut od wypłynięcia. Ze skwarkami smakują najlepiej. Smacznego :)