Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczane kluski z mięsem, czyli pyzy, to klasyczne danie kuchni polskiej, które ma wiele swoich odpowiedników, np. wywodzące się z Litwy kartacze. Ta potrawa to niezwykle smakowity sposób na przetworzenie mięsa z rosołu, a także ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 880
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2753
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3246
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 880
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2753
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3246
Składniki
Zmiel ugotowane mięso w maszynce. Dodaj do niego majeranek, czosnek, sól, pieprz i około 2/3 cebuli – resztę pozostaw na okrasę do klusek. Wymieszaj mięso z przyprawami na jednolity farsz.
Ugotowane w osolonej wodzie, przestudzone ziemniaki rozgnieć praską albo zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż do miski i ugnieć tak, by „na oko” podzielić je na równe części. Wyjmij z miski ¼ ziemniaków. Powstałą przestrzeń wypełnij mąką ziemniaczaną. W ten sposób dokładnie odmierzysz ilość potrzebnej mąki. Dołóż z powrotem odjętą część ziemniaków, dodaj jajko i energicznie zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Podziel ciasto na kilka części i z każdej uformuj wałek o średnicy około 3-4 cm. Pokrój wałki na kawałki (także o długości 3-4 cm). Po kolei rozpłaszczaj je na placuszki, nakładaj porcję farszu i formuj z nich wałeczki lub kulki. Dokładnie zaklej nadzienie w cieście, by nie wypłynęło z środka podczas gotowania.
Zagotuj w garnku dość dużą ilość wody. Wkładaj do niej partiami kluski. Gotuj 2 minuty od chwili, w której wypłyną na powierzchnię wody.
Gorące kluski z mięsem podawaj okraszone cebulką z patelni i oprószone świeżą natką pietruszki. Okrasę możesz wzbogacić także o skwarki z boczku lub słoniny.
Obierz i pokrój drobno cebule i zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę