Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponujemy dzisiaj proste kluski z ciasta ziemniaczanego, z którego robimy kluski śląskie i farszu mięsnego, drobiowego gotowanego (najlepiej z mięsa z rosołu). Mięso z rosołu możemy wykorzystywać do pierogów, krokietów, pasztetów, zapiekanek ale też do takich prostych klusek jak nasze. Kluski są mięciutkie, polane okrasą ze zrumienionej na maśle cebulki smakują wybornie. Ciasto wyrabia się błyskawicznie i prosto według stałych proporcji. Kluski możemy nadziewać dowolnymi farszami. Nam zostało trochę mięsa z rosołu. Przyprawiłyśmy je świetnie, zmieliłyśmy i nadziałyśmy kluseczki. Wyszło pyszne danie!
Składniki
Farsz do klusek:
Mięso, marchew, seler i pokrojoną w kostkę jedną cebulę oraz lekko rozdrobniony czosnek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy do masy rosół, bułkę tartą, jedno jajko i przyprawy ( sól, pieprz, pieprz ziołowy, maggi). Dokładnie wyrabiamy masę, najlepiej rękoma. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Próbujemy, czy masa jest wystarczająco przyprawiona. Farsz musi być wyrazisty w smaku. Farsz możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Ciasto na kluski:
Ziemniaki obrane gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy je, dokładnie odparowujemy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Wkładamy do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki oraz jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto krótko, do połączenia składników. Nie możemy wyrabiać ciasta zbyt długo, bo zrobi się rzadkie i nic go już nie uratuje.
Wyrabiamy i gotujemy kluski:
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną odkładamy, z drugiej toczymy wałek i kroimy na kawałki. Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczamy na grubość około 5 mm, podsypujemy od zewnątrz mąką, aby ciasto się nie kleiło do rąk, nakładamy farsz, zlepiamy jak pieroga i toczymy kulkę. Wyrabiamy całe ciasto i farsz. Gotowe kluski odkładamy na blat posypany mąką ziemniaczaną.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy do niej ostrożnie kluski. Delikatnie potrząsamy garnkiem, aby nie przywarły do dna garnka i nie posklejały się. Gotujemy je partiami, po kilka sztuk, około 8- 10 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię, na małym ogniu.
Wyjmujemy łyżką cedzakową, wykładamy na talerze i okraszamy cebulą podsmażoną na maśle na złoty kolor.
Kluski z mięsem gotowe!