Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z warzywami to pomysł na sycący obiad lub obiadokolację. Mają silny ziołowy aromat, podkręcony smakiem brukselki, cukinii, czosnku i cebuli. Kluski z ziemniaków bardzo łatwo się przygotowuje - po zrobieniu wyłóż całą porcję na półmisek i zaserwuj rodzinie.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5015
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1890
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5015
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1890
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Po lekkim ostudzeniu obierz je ze skórek i przeciśnij przez praskę. Następnie połącz je z mąką. Oddziel porcję ciasta i wałkuj w rulon.
Odcinaj małe kawałki ciasta i lekko przyduś widelcem. Tak przygotowane kluski ziemniaczane wrzuć do wrzącej oraz osolonej wody. Gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia.
Cebulę pokrój, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W międzyczasie wrzuć do wrzącej wody brukselkę i gotuj do miękkości. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż do zarumienienia.
Cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Dodaj do cebuli i smaż na małym ogniu. Do warzyw dodaj pesto, wymieszaj. Dopraw całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie odłóż patelnię z ognia.
Na czystej patelni rozgrzej olej i wrzuć kluski. Smaż na małym ogniu, do uzyskania rumianego koloru i chrupiącej skorupki.
Podawaj kluski razem z warzywami. Na koniec oprósz całość ziarnami sezamu i listkami bazylii.