Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski zielone w sosie pomidorowym

Kluski zielone w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2192 Ocena: 48635

Dodano:

Odsłon: 7281

Kochamy kluski w każdej postaci. Postanowiliśmy troszkę poeksperymentować. Wyszło przesmacznie i kolorowo.

Składniki

  • Kluski:
  • 900 g ziemniaków
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • Sos:
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
    Następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładnie wyrabiamy z mąką i drobno posiekaną bazylią. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, wlewamy passatę. Pokrojoną w kostkę kiełbasę dodajemy do sosu razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i odrobiną majeranku. Sos odparowujemy (do ulubionej konsystencji).
    Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Podajemy z kluskami, posypujemy posiekaną bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń