Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 1058 Ocena: 7311

Dodano:

Odsłon: 2320

Dziś przygotowałam kluski ziemniaczane a do tego polski kawior a mianowicie kaszanka z cebulką, specjalnie wczoraj ugotowałam więcej ziemniaków aby dziś je przygotować

Składniki

  • 750 g ziemniaków z dnia poprzedniego,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - szklanka poj. 210 ml,
  • 1 jajko rozmiar L
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Ziemniaki z dnia poprzedniego które były w lodówce przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zmielić maszynką do mięsa, do przygotowanych ziemniaków wsypać obie mąki oraz wbić całe jajko. Całość wyrobić rękoma na jednolitą masę formując kulę

  2. Gdy mamy już przygotowane ciasto ziemniaczane wtedy nastawić garnek z wodą soląc ją jak już się zagotuje odrywać dowolny kawałek ciasta i formować kulki można zrobić przez środek dziurkę. Uformowane kluski wkładać do gotującej się wody, gdy wypłyną na wierzch gotować na wolnym ogniu do 10 minut. Ugotowane wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz

  3. Ugotowane kluski podałam z kaszanką usmażona na cebulce a dodatkowo pomidor malinowy, lecz każdy może takie kluski jadać z czym lubi na przykład z ulubionym sosem mięsnym. Taki obiad szybko się robi jest idealny dla zapracowanych a tym bardziej kiedy zostają nam ziemniaki i nie wiemy co z nimi zrobić

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń