Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do nich dowolna, ale bardzo smaczne są z sosem pieczeniowym. Do takiego dania często podawano na wsi maślankę lub kwaśne mleko. Prosty, pyszny posiłek i wspomnienie sielskich wakacji u babci na wsi.
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3052
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37037
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1295
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1685
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3052
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37037
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1295
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1685
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Składniki
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub doskonale ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Surowe ziemniaki trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane.
Przekładamy do dużej miski gotowane i starte ziemniaki, solimy i krótko wyrabiamy. Następnie wyrównujemy masę, dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki. Wyrabiamy ciasto szybko, aż będzie zwarte i będziemy mogli formować z niego kluski.
Kulamy kluski dowolnej wielkości -nasze są mniej więcej rozmiaru orzechów włoskich. Na koniec robimy w nich dziurkę.
W dużym garnku nastawiamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy. Kluski wrzucamy na wrzącą wodę partiami. Kiedy zaczną się gotować zmniejszamy ogień mocno i gotujemy je około 5-7 minut (czas gotowania zależy od wielkości klusek). Woda ma tylko mrugać. Klusek nie mieszamy. Wystarczy kilka razy energicznie poruszać garnkiem i wypłyną na wierzch nie przyklejając się do dna. W międzyczasie masło wrzucamy na zimną patelnię i pomału roztapiamy je.. Gotowe kluski odcedzamy i polewamy masłem.. Kluski ziemniaczane z dziurką gotowe!