Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski ziemniaczane z makiem i brzoskwiniami

Kluski ziemniaczane z makiem i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 290 Ocena: 2547

Dodano:

Odsłon: 11333

W prostocie siła! Danie z kilku składników dostępnych w każdej spiżarce.

Składniki

  • Kluski:
  • Ziemniaki - 600g (po obraniu)
  • Mąka - 120g + na stolnicę
  • Kasza manna - 30g
  • Żółtko - 1 szt
  • Dodatki:
  • Mak - 80g
  • Masło - 30g
  • Brzoskwinie w syropie - 1 puszka
  • Cukier - według uznania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski ziemniaczane z makiem i brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z kaszą, żółtkiem i mąką. W zależności od ziemniaków, może być potrzebne mniej lub więcej mąki - masa powinna być elastyczna i nie kleić się do rąk.

    Na omączonej stolnicy wałkujemy z ciasta rulon. Kroimy kawałki jak na kopytka, obracamy bokiem i spłaszczamy - widać do na dole po prawej stronie zdjęcia.

    Kluski wkładamy do gotującej się wody i gotujmy, aż wypłyną. odcedzamy.

  2. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mak i cukier. Wkładamy kluski i obsmażamy z obu stron, aby dobrze otoczyły się w maku. Na końcu dorzucamy pokrojone brzoskwinie. Smażymy tylko chwilę - powinny się podgrzać, ale pozostać jędrne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń