Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane z mięsem
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 411
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7636
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 411
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7636
Składniki
Ziemniaki ugotować w mocno osolonej wodzie do miękkości. Przecisnąć przez praskę lub przez maszynkę do mielenia. Mięso z rosołu, warzywa oraz podsmażoną cebulkę zmielić w maszynce. doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zmielone ziemniaki uklepać w misce na równo podzielić na cztery części. jedną odłożyć na bok i w jej miejsce nasypać na równo z ziemniakami mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko i odłożoną część ziemniaków. Całość wyrobić na jednolitą masę. Gdyby ciasto było klejące podsypać mąką. Z ciasta zrobić wałek, podzielić ciasto na 10 mniej więcej równych części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć farsz i skleić dokładnie. Wodę w garnku zagotować. Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut od momentu włożenia ich do garnka. Gotowe okrasić podsmażoną cebulką. Smacznego!