Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z jagodami w cieście ziemniaczano-serowym

Knedle z jagodami w cieście ziemniaczano-serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2541

Dodano:

Odsłon: 4220

Może nie jest to klasyczne nadzienie do knedli, ale bardzo smaczne i warto takich właśnie knedli z jagodami wypróbować. Tym razem knedle przygotowałam w cieście serowo-ziemniaczanym.

Składniki

  • ok. 0,5 kg ziemniaków
  • 20 dkg półtłustego twarogu
  • 15 dkg mąki + trochę do obsypywania knedli
  • 1 całe jajko
  • ok. 1,5 szklanki jagód
  • sól
  • cukier
  • bułka tarta
  • 3 - 4 łyżki masła
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Knedle z jagodami w cieście ziemniaczano-serowym

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować z niewielką ilością soli. Po ugotowaniu dokładnie zgnieść łyżką do puree, przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia

  2. Ser zmielić lub utrzeć na tarełku o małych oczkach ( ja najczęściej wybieram tą druga opcję, bo nie ma wyciągania, a potem mycia maszynki do mielenia )

  3. W misce połączyć ziemniaki, ser, mąkę i jajko. Dokładnie wyrobić ciasto ( może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej mąki, jeśli ciasto będzie się lepiło do rąk, ale to zależy od ziemniaków)

  4. Jagody umyć, przebrać i dokładnie odsączyć na sicie. Przełożyć do miseczki i delikatnie obsypać cukrem

  5. Z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować z niego płaskie placuszki. Na ciasto nakładać łyżeczkę jagód. Ciasto z jagodami w środku zlepiać i formować okrągłe knedle. Po uformowaniu kulki obtaczać knedla w mące

  6. Tak przygotowane knedle wrzucać na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotować od wypłynięcia ok. 5 minut

  7. Odcedzać łyżką cedzakową i podawać polane tartą bułką z masłem i posypane cukrem

  8. Uwaga! Knedle należy przygotować bezpośrednio przed podaniem, bo przygotowane wcześniej i czekające na ugotowanie lubią się rozpływać ( tz. ciasto staje się bardzo miękkie, ciągliwe i trudno jest uratować takie knedle ). To samo dzieje się z samym ciastem przygotowanym wcześniej. Tak więc wszystkie składniki ( zmielone ziemniaki i ser ) można przygotować wcześniej, ale ciasto należy z nich zagnieść bezpośrednio przed obiadem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń