Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może nie jest to klasyczne nadzienie do knedli, ale bardzo smaczne i warto takich właśnie knedli z jagodami wypróbować. Tym razem knedle przygotowałam w cieście serowo-ziemniaczanym.
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4906
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4906
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować z niewielką ilością soli. Po ugotowaniu dokładnie zgnieść łyżką do puree, przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia
Ser zmielić lub utrzeć na tarełku o małych oczkach ( ja najczęściej wybieram tą druga opcję, bo nie ma wyciągania, a potem mycia maszynki do mielenia )
W misce połączyć ziemniaki, ser, mąkę i jajko. Dokładnie wyrobić ciasto ( może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej mąki, jeśli ciasto będzie się lepiło do rąk, ale to zależy od ziemniaków)
Jagody umyć, przebrać i dokładnie odsączyć na sicie. Przełożyć do miseczki i delikatnie obsypać cukrem
Z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować z niego płaskie placuszki. Na ciasto nakładać łyżeczkę jagód. Ciasto z jagodami w środku zlepiać i formować okrągłe knedle. Po uformowaniu kulki obtaczać knedla w mące
Tak przygotowane knedle wrzucać na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotować od wypłynięcia ok. 5 minut
Odcedzać łyżką cedzakową i podawać polane tartą bułką z masłem i posypane cukrem
Uwaga! Knedle należy przygotować bezpośrednio przed podaniem, bo przygotowane wcześniej i czekające na ugotowanie lubią się rozpływać ( tz. ciasto staje się bardzo miękkie, ciągliwe i trudno jest uratować takie knedle ). To samo dzieje się z samym ciastem przygotowanym wcześniej. Tak więc wszystkie składniki ( zmielone ziemniaki i ser ) można przygotować wcześniej, ale ciasto należy z nich zagnieść bezpośrednio przed obiadem