Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z morelami

Knedle z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5955

Dodano:

Odsłon: 4517

Pyszne danie na letni obiadek.Słodkie i soczyste morele otoczone serowym ciastem z panierką z mielonych orzechów:)

Składniki

  • ser biały 250g
  • masło 4-5 łyżek
  • jajko 1 sztuka
  • mąka niepełna szklanka
  • morele świeże 8-10 sztuk
  • cukier w kostkach lub sypany
  • cukier ciemny (np.trzcinowy) 1 łyżka
  • orzechy włoskie 100g
  • cukier puder
  • sól
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Knedle z morelami

Przygotowanie

  1. Ser przepuścić przez praskę lub zemleć przez maszynkę.2 łyżki masła rozpuścić,przestudzić.Do sera wbić jajko,wlać masło i dodać dużą szczyptę soli.Całość zagnieść dosypując tyle mąki,by powstało miękkie,sprężyste ciasto.Wstawić je do lodówki (wystarczy na godzinę,ale ciasto można chłodzić nawet przez całą noc).

  2. Morele,sparzyć,osączyć.Zdjąć skórkę,a następnie każdy owoc przekroić i ze środka usunąć pęstkę. Ciasto uformować w wałek,przekroić go na 8-10 części.Z każdej uformować placek.Na plackach ułożyć po połówce moreli,do niej włożyć kostkę cukru,przykryć drugą połówką owocu.Otoczyć szczelnie ciastem.

  3. W dużym garnku zagotować wodę,osolić ją.Do wrzątku włożyć knedle,zamieszać.Gotować,a gdy wypłyną,gotować jeszcze ok.8 minut,po czym wyjąć.Resztę masła rozpuścić,wsypać ciemny cukier,podgrzewać,aż się rozpuści.Dodać orzechy i wymieszać.W panierce obtoczyć knedle.Oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń