Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z pokrzywami i boczkiem

Knedle z pokrzywami i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 329

Knedle z pokrzywami i wędzonym boczkiem są bardzo smaczne. Pokrzywa jest zdrowa a ciasto ma piękny, zielony kolor. Polecam.

Składniki

  • Ciasto
  • ziemniaki ugotowane 80 dag
  • mąka ziemniaczana 10 dag
  • mąka pszenna 10 dag
  • jajko 1 szt
  • młoda pokrzywa 1 garść
  • sól do smaku
  • Nadzienie
  • Nadzienie
  • szynka gotowana 5-10 dag
  • cebula 1 szt
  • olej 1 łyżka
  • chleb tostowy 1 kromka
  • ser żółty starty 2-3 łyżki
  • Pozostałe produkty
  • cebula
  • smalec lub olej
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Knedle z pokrzywami i boczkiem

Przygotowanie

  1. Nadzienie
    Boczek i szynkę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Podsmażony boczek przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni zrumienić pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy.

  2. Zimne skwarki i grzanki połączyć z żółtym serem, wymieszać.

  3. Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić.
    Umyte liście pokrzywy blanszować przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, odcisnąć, zmiksować. Do zimnych ziemniaków dodać pokrzywę, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli i szybko wyrobić ciasto.

  4. Odrywać kawałeczki ciasta, rozpłaszczać niewielkie placuszki.

  5. Nakładać porcje farszu, dokładnie zlepić, uformować podłużne knedle. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Stopniowo wkładać knedle i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone zeszkloną na smalcu cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń