Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zwykła proste kluski z ziemniaków, mąki i jajek tyle tylko że nadziewane owocami. Podawane na różne sposoby polane masłem i posypane cukrem, polane śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru, czy z masłem i bułką tartą jak kto lubi.
garnek do gotowania, praska, łyżka cedzakowa,
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1308
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24881
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1308
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24881
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 92
Składniki
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki po obraniu i opłukaniu ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i wystudzić. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, szczyptę soli oraz mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na porcje, spłaszczać dłońmi, do każdej spłaszczonej porcji wkładać truskawkę, a następnie dokładanie zlepiać formując kule. Kule wkładać partiami na gotującą osoloną wodę i gotować 5 - 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Po ugotowaniu knedle polać śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru, lub polane masłem i posypane cukrem jak kto woli. Czas gotowania zależy również od wielkości knedli, czy są większe czy mniejsze.