Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle z truskawkami powstały przy okazji gotowania obiadu kilka dni temu. Pamiętasz kopytka ziemniaczano-twarogowe, o których pisałam niedawno? Były tak smaczne i delikatne, że podczas jedzenia wpadł mi do głowy pomysł na połączenie z truskawkami. Mamy sezon truskawkowy, więc szybciutko z takiego samego ciasta, tylko z połowy porcji, ulepiłam delikatne knedle. Ciasto jest bardzo plastyczne i łatwe do obróbki, więc to była prosta sprawa.
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5342
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 728
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3684
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 402
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2023
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5342
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 728
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3684
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 402
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2023
Składniki
W dużym garnku nastaw wodę do gotowania klusek, bo trochę czasu minie, nim się zagotuje. Pod koniec dodaj sól do smaku, około łyżeczki.
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto.
Nabierz porcję ciasta łyżką i rozpłaszcz na dłoni na placuszek, połóż truskawkę i zlepiaj zgrabny, kulisty knedel.
Tak samo zrób z resztą ciasta i truskawek – do wyczerpania składników. Gotowe kule układaj na desce posypanej skrobią lub mąką, żeby się nie przykleiły do podłoża. Ja najchętniej używam skrobi ziemniaczanej, w której też lekko obtaczam kluski.
Knedle ziemniaczano-twarogowe wkładaj partiami do wrzątku. Na początku opadną na dno, więc warto je delikatnie od niego odkleić długą łyżką. Po chwili wypłyną na powierzchnię i od tego momentu powinny gotować się powoli i delikatnie jeszcze przez 5 minut. Ugotowane knedle z truskawkami wyjmij łyżką cedzakową na półmisek, ale można też kłaść je bezpośrednio na talerze.
Na talerzach wystarczy polać kluski stopionym masłem oraz gęstą kwaśną śmietaną i delikatnie posypać cukrem. Można je też podawać z bułką tartą przesmażoną na maśle albo zamiast śmietany użyć jogurtu.
W każdym wariancie knedle z truskawkami będą pyszne, a w dodatku niektórym wielbicielom takich smaków zagwarantują podróż w czasy dzieciństwa.
To jest pyszne danie!
Smacznego :)