Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle z truskawkami powstały przy okazji gotowania obiadu kilka dni temu. Pamiętasz kopytka ziemniaczano-twarogowe, o których pisałam niedawno? Były tak smaczne i delikatne, że podczas jedzenia wpadł mi do głowy pomysł na połączenie z truskawkami. Mamy sezon truskawkowy, więc szybciutko z takiego samego ciasta, tylko z połowy porcji, ulepiłam delikatne knedle. Ciasto jest bardzo plastyczne i łatwe do obróbki, więc to była prosta sprawa.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
W dużym garnku nastaw wodę do gotowania klusek, bo trochę czasu minie, nim się zagotuje. Pod koniec dodaj sól do smaku, około łyżeczki.
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto.
Nabierz porcję ciasta łyżką i rozpłaszcz na dłoni na placuszek, połóż truskawkę i zlepiaj zgrabny, kulisty knedel.
Tak samo zrób z resztą ciasta i truskawek – do wyczerpania składników. Gotowe kule układaj na desce posypanej skrobią lub mąką, żeby się nie przykleiły do podłoża. Ja najchętniej używam skrobi ziemniaczanej, w której też lekko obtaczam kluski.
Knedle ziemniaczano-twarogowe wkładaj partiami do wrzątku. Na początku opadną na dno, więc warto je delikatnie od niego odkleić długą łyżką. Po chwili wypłyną na powierzchnię i od tego momentu powinny gotować się powoli i delikatnie jeszcze przez 5 minut. Ugotowane knedle z truskawkami wyjmij łyżką cedzakową na półmisek, ale można też kłaść je bezpośrednio na talerze.
Na talerzach wystarczy polać kluski stopionym masłem oraz gęstą kwaśną śmietaną i delikatnie posypać cukrem. Można je też podawać z bułką tartą przesmażoną na maśle albo zamiast śmietany użyć jogurtu.
W każdym wariancie knedle z truskawkami będą pyszne, a w dodatku niektórym wielbicielom takich smaków zagwarantują podróż w czasy dzieciństwa.
To jest pyszne danie!
Smacznego :)