Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle nie muszą nam się kojarzyć tylko z truskawkami lub śliwkami, można je jeść także z twarogiem i orzechami!
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3373
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 94
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 158
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3373
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 94
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 158
Składniki
FARSZ: Twaróg mielimy lub rozcieramy widelcem. Przekładamy go do miski. Na tarce o najdrobniejszych oczkach ścieramy skórkę z cytryny. Dodajemy ją do twarogu, dodajemy również sok wyciśnięty z połowy cytryny. Sparzamy orzechy gorącą wodą, obieramy je ze skórki i drobno siekamy. Dosypujemy je do miski z pozostałymi składnikami oraz dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy.
KNEDLE: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę i przekładamy je do miski. Dodajemy do nich mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, cukier oraz wbijamy jajko. Wszystko wyrabiamy na jednolite i gładkie ciasto.
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich kulki o wielkości piłeczki do ping ponga. Kule spłaszczamy i na środku każdej z nich kładziemy farsz. Zlepiamy boki placków i formujemy z nich kulki.
Do garnka z wrzącą osoloną wodą wrzucamy knedle. Po wypłynięciu ich na powierzchnię wody, gotujemy je ok. 2-3 minut. Wykładamy je łyżką cedzawkową na talerz i posypujemy startą gorzką czekoladą.