Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 2890

Dodano:

Odsłon: 1537

Przepyszne knedle ziemniaczane ze śliwkami to świetna propozycja na słodki obiad. Tak przygotowane knedle podajemy ze śmietaną słodką lub kwaśna z dodatkiem cukru lub miodu.

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 300 g śliwek węgierek,
  • sól do ugotowania ziemniaków pół łyżeczki,
  • wedle uznania kwaśna lub słodka śmietana, cukier, miód, cukier waniliowy, cynamon.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Knedle ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie studzimy i przeciskamy przez praskę lub maszynkę. Możemy jeszcze gorące ziemniaki rozgnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Uważam jednak, że lepiej będzie zrobić to praską.

    Przeciśnięte ziemniaki przekładamy do większej miski dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Możemy ewentualnie lekko osolić. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Nie powinno być grudek.

    Z ciasta robimy wałek i dzielimy na równe części. Tak mniej więcej 3-4 cm. Powinno wyjść około 15 sztuk.

    Śliwki myjemy i pozbywamy się z nich pestek. Każdą część ciasta ziemniaczanego spłaszczamy i wkładamy śliwkę. Możemy zrobić mniejsze knedle kładąc pół śliwki. Wszystko zależy od waszego gustu.

    Do garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia.

    Gdy już woda zacznie się gotować wrzucamy przygotowane knedle ze śliwkami. Od razu trzeba zamieszać aby kluski nie przykleiły się do dna. Knedle gotujemy 5 minut na średnim ogniu.

    Ugotowane kluski ze śliwkami wyjmujemy z wody i przekładamy na talerz.

    Tak przygotowane knedle możemy podawać z kwaśną lub słodką śmietaną wymieszaną z cukrem lub miodem. Możemy również posypać cynamonem. Polecam również przygotować podsmażoną bułkę tartą na maśle i polać tym knedle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń