Dzisiaj zapraszam Was na smaczne proste w przygotowaniu knedle ze śliwkami, które przypominają mi smaki z dzieciństwa, gdy takie knedle przygotowywała mi moja babcia. Ciasto jest mięciutkie, delikatne i rozpływa się w ustach.
Knedle ze śliwkami
Składniki
- ziemniaki ugotowane 500 - 600 g,
- jajko,
- maka pszenna około 2 szkl,
- mąka ziemniaczana 2 łyżki,
- sól do smaku,
- Dodatkowo;
- śliwki 500 g,
- cukier do posypania knedli,
- masło,
- śmietana 18 %,
Składniki
- ziemniaki ugotowane 500 - 600 g,
- jajko,
- maka pszenna około 2 szkl,
- mąka ziemniaczana 2 łyżki,
- sól do smaku,
- Dodatkowo;
- śliwki 500 g,
- cukier do posypania knedli,
- masło,
- śmietana 18 %,
Potrzebne przybory kuchenne
garnek, praska do ziemniaków,
Etapy przygotowania
Ziemniaki, obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Zarabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy rulon, który kroimy na porcje. Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy , na środek kładziemy śliwkę dodając cukru. Owoc otaczamy ciastem tworząc knedle (kulę). Tak przygotowane knedle gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 8 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Podajemy polane masłem i posypane cukrem w towarzystwie śmietany.
Knedle ze śliwkami gotowe do podania.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 59
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 83
Idealna na różne okazje.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Ciasta
Odsłon: 20346
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 257
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 59
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 83
Idealna na różne okazje.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Ciasta
Odsłon: 20346
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 257
Składniki
- ziemniaki ugotowane 500 - 600 g,
- jajko,
- maka pszenna około 2 szkl,
- mąka ziemniaczana 2 łyżki,
- sól do smaku,
- Dodatkowo;
- śliwki 500 g,
- cukier do posypania knedli,
- masło,
- śmietana 18 %,
Ziemniaki, obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Zarabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy rulon, który kroimy na porcje. Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy , na środek kładziemy śliwkę dodając cukru. Owoc otaczamy ciastem tworząc knedle (kulę). Tak przygotowane knedle gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 8 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Podajemy polane masłem i posypane cukrem w towarzystwie śmietany.
Knedle ze śliwkami gotowe do podania.
:)))
Mniam mniam pyszności 👌 bardzo lubię takie obiadki bezmięsne;)