Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na smaczne proste w przygotowaniu knedle ze śliwkami, które przypominają mi smaki z dzieciństwa, gdy takie knedle przygotowywała mi moja babcia. Ciasto jest mięciutkie, delikatne i rozpływa się w ustach.
garnek, praska do ziemniaków,
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1580
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 929
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1580
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 929
Składniki
Ziemniaki, obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Zarabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy rulon, który kroimy na porcje. Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy , na środek kładziemy śliwkę dodając cukru. Owoc otaczamy ciastem tworząc knedle (kulę). Tak przygotowane knedle gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 8 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Podajemy polane masłem i posypane cukrem w towarzystwie śmietany.
Knedle ze śliwkami gotowe do podania.