Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle coś jak kluski śląskie i gnocchi z dodatkiem szałwii i gałki muszkatołowej. Ciasto robione trochę inną, może dziwną techniką, bo masę ziemniaczaną z mąka zalewamy gorącym mlekiem. W ten sposób otrzymujemy pyszne knedle ziemniaczane, idealne na obiad, śniadanie i kolację.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15024
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1216
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1336
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 212
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15024
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1216
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1336
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 212
Składniki
Oberwać listki szałwii, posiekać i krótko przesmażyć na maśle. Ziemniaki mogą być lekko ciepłe, przepuścić przez praskę. Dodać mąkę, przesmażoną szałwię, gałkę, szczyptę soli i pieprzu.
Lekko wymieszać i powoli wlewać gorące mleko. Wyrobić na gładką i zwartą masę. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok. 4 minuty. Podawać z gulaszem lub szałwią smażoną na maśle. Ja najlepiej lubię z gulaszem i masełkiem szałwiowym.