Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kociołek myśliwski to smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, inspirowane kuchnią węgierską. Duszone w słodko-kwaśnym sosie białe mięso okazuje się delikatne i aromatyczne. Danie możesz przygotować w garnku, szybkowarze lub kociołku nad ogniskiem. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami, makaronem lub pajdą świeżego chleba.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 283
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 314
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 56
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 42
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 283
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 314
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 56
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 42
Składniki
Umyj, osusz i pokrój mięso w kawałki. Posyp solą i słodką papryką. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż indyka ze wszystkich stron. Nie wrzucaj całej porcji mięsa od razu, a obsmażaj je partiami. Dzięki temu mięso w środku będzie soczyste. Odłóż indyka na talerz. Następnie na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę, aby stała się złota. Po czym dorzuć obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecież pomidorowy, a po kolejnych 5-7 minutach wrzuć kawałki oczyszczonej papryki. Przełóż podsmażonego indyka, wlej bulion, przykryj pokrywką i gotuj około 30 minut od zagotowania.
Gdy mięso jest już miękkie, dopraw danie solą, ostrą papryką i ewentualnie odrobiną cukru. W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką pszenną (aby nie było grudek), wlej do garnka i wymieszaj. Wykładaj porcje myśliwskiego kociołka do miseczek i posyp posiekaną natką pietruszki.