Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kociołek myśliwski to smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, inspirowane kuchnią węgierską. Duszone w słodko-kwaśnym sosie białe mięso okazuje się delikatne i aromatyczne. Danie możesz przygotować w garnku, szybkowarze lub kociołku nad ogniskiem. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami, makaronem lub pajdą świeżego chleba.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Składniki
Umyj, osusz i pokrój mięso w kawałki. Posyp solą i słodką papryką. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż indyka ze wszystkich stron. Nie wrzucaj całej porcji mięsa od razu, a obsmażaj je partiami. Dzięki temu mięso w środku będzie soczyste. Odłóż indyka na talerz. Następnie na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę, aby stała się złota. Po czym dorzuć obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecież pomidorowy, a po kolejnych 5-7 minutach wrzuć kawałki oczyszczonej papryki. Przełóż podsmażonego indyka, wlej bulion, przykryj pokrywką i gotuj około 30 minut od zagotowania.
Gdy mięso jest już miękkie, dopraw danie solą, ostrą papryką i ewentualnie odrobiną cukru. W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką pszenną (aby nie było grudek), wlej do garnka i wymieszaj. Wykładaj porcje myśliwskiego kociołka do miseczek i posyp posiekaną natką pietruszki.