Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostry gulasz warzywny z pulpecikami mięsnymi na pewno poprawi Nasz nastrój i doda energii do działania. Wędzona papryka nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Do gulaszu najlepiej użyć domowego przecieru pomidorowego.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 86
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5945
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 86
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5945
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Składniki
Pulpety: cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, dodajemy przesmażoną cebulę i czosnek, dodajemy jajko i bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Masę najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Następnie z masy formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy je na gotujący się bulion. Gotujemy do momentu, aż bulion się zagotuje. Pulpety odsączamy i odkładamy na talerz.
Gulasz warzywny: cebule kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, papryki kroimy w paseczki, papryczkę chili kroimy w kosteczkę. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju, wrzucamy cebule, chwilę smażymy. Następnie dodajemy czosnek, papryki i papryczkę chili i smażymy całość kilka minut. Wlewamy przecier pomidorowy i bulion, dodajemy przyprawy (listek laurowy, kilka ziaren ziela, wędzoną paprykę) i gotujemy około 15 minut. Dodajemy fasolę, kukurydzę oraz pulpety i gotujemy kolejnych 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i chili, dodajemy świeżą bazylię i szczyptę suszonej kolendry. Po ugotowaniu najlepiej odstawić danie na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO!