Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i przypominają o urlopie na wybrzeżu tureckim. Tajemnicą smaku jest połączenie składników mięsa i mieszanki przypraw baharati.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12170
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12170
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Mięso mielone wykładamy z lodówki godzinę przed przgotowaniem. Do odpowiedniej wielkości miski wlewamy zimną wodę i moczymy czerstwe bułki. Wyciskamy namoczone bułki, wylewamy wodę, a do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i szalotkę. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy resztę przypraw i składniki. Dobrze mieszamy i odstawiamy na 30 minut do wyrównania smaków.
Formujemy odpowiadające nam wielkością kotlety mielone (Köfte) i smażymy na dobrej jakości oleju rzepakowym z obu stron. Podajemy gorące z ziemniaczanym puree i zasmażanymi buraczkami ćwikłwymi.