Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kofty to bardzo smakowite a´la mielone. Są aromatyczne i bardzo sycące. Można je przygotować na grillu, upiec w piekarniku lub na patelni.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1183
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1183
Składniki
Do mięsa mielonego-wołowego (ok. 600 g) dodajemy wszystkie przyprawy, wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki i starty imbir. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się z masą mięsną. Formujemy w namoczonych dłoniach wodą lub olejem kulki i smażymy.
Kofty są już gotowe do upieczenia. Można je upiec w piekarniku, na grillu lub usmażyć na patelni. Ja smażyłem na patelni na średniej mocy palnika. Na patelnię dodajemy 2 łyżki oleju i smażymy po około 6-10 minut na stronę. Aby zrobić kofty z piekarnika nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy po około 15-20 minut (w połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę). Przygotowujemy sos grzybowy ze świeżych grzybów, gotujemy ziemniaki i przygotowujemy z nich puree, podajemy.