Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem podzielę się z Wami przepisem na obiad. Przedstawiam kokardki zapiekane pod beszamelem z mięskiem mielonym, sosem pomidorowym, beszamelem i ogromną ilością sera żółtego… Zapewniam, że pokochacie danie od pierwszego kęsa. ;)
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4904
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4904
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Składniki
Zaczynamy od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardy. Następnie pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na rozgrzany olej. Lekko podsmażamy.
Dodajemy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy zioła i przyprawy – poza pieprzem – ten dodajmy do gotowego sosu. Do przyprawionego mięsa dodajemy pulpę pomidorową i gotujemy około 5 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W czasie nagrzewania piekarnika robimy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Cały czas mieszając sos (najlepiej rózgą, by nie powstały grudki) dodajemy cienkim strumieniem mleko. Gotujemy do zgęstnienia często mieszając. Kiedy sos będzie gęsty dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego dajemy 2-3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmarowujemy. Wykładamy pół ugotowanego makaronu, następnie połowę sosu z mięsem i na to połowę sosu beszamelowego. Następnie wykładamy pozostałą połowę makaronu, sos pomidorowy i beszamel. Całość posypujemy startym serem, przykrywamy i wkładamy do piekarnia. Zapiekamy przez 10 minut. Po 10 minutach ściągamy pokrywę, przełączamy piekarnik na termoobieg i zapiekamy kolejne 10 minut (dzięki temu ser będzie przypieczony).