Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem podzielę się z Wami przepisem na obiad. Przedstawiam kokardki zapiekane pod beszamelem z mięskiem mielonym, sosem pomidorowym, beszamelem i ogromną ilością sera żółtego… Zapewniam, że pokochacie danie od pierwszego kęsa. ;)
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 366
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 808
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 318
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 366
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 808
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 318
Składniki
Zaczynamy od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardy. Następnie pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na rozgrzany olej. Lekko podsmażamy.
Dodajemy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy zioła i przyprawy – poza pieprzem – ten dodajmy do gotowego sosu. Do przyprawionego mięsa dodajemy pulpę pomidorową i gotujemy około 5 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W czasie nagrzewania piekarnika robimy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Cały czas mieszając sos (najlepiej rózgą, by nie powstały grudki) dodajemy cienkim strumieniem mleko. Gotujemy do zgęstnienia często mieszając. Kiedy sos będzie gęsty dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego dajemy 2-3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmarowujemy. Wykładamy pół ugotowanego makaronu, następnie połowę sosu z mięsem i na to połowę sosu beszamelowego. Następnie wykładamy pozostałą połowę makaronu, sos pomidorowy i beszamel. Całość posypujemy startym serem, przykrywamy i wkładamy do piekarnia. Zapiekamy przez 10 minut. Po 10 minutach ściągamy pokrywę, przełączamy piekarnik na termoobieg i zapiekamy kolejne 10 minut (dzięki temu ser będzie przypieczony).