Do góry

Dania główne Przepis na:

Kokosowe naleśniki proteinowe

Kokosowe naleśniki proteinowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 988 Ocena: 27093

Dodano:

Odsłon: 18719

Dzisiaj propozycja dla miłośników naleśników i tych, którzy chcą szybko uzupełnić białko oraz dostarczyć energii z węglowodanów po wysiłku fizycznym. Takie naleśniki będą świetnym wyborem na potreningowy posiłek w sytuacji, gdy nie mamy czasu na to, aby coś przygotować. Zabrałam je ze sobą na siłownię i po wyczerpującym treningu szybko postawiły mnie na nogi. Dlaczego proteinowe? Ponieważ przygotowałam je z jajek, mleka, maślanki i odżywki białkowej (wybrałam mój ulubiony kokosowy izolat białka serwatki). Był to mały eksperyment, ale bardzo udany:) Naleśniki smażą się szybko, są elastyczne, bardzo puszyste i doskonałe do zawijania. Ja swoje posmarowałam chudym twarożkiem. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej*
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 miarki (około 40 g) kokosowego białka serwatkowego
  • 1 szklanka mleka**
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • około 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • * w zdrowszej wersji możemy użyć mąki pełnoziarnistej
  • ** użyłam mleka 1,5 % bez laktozy (jest słodsze od zwykłego, co poprawia smak naleśników)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kokosowe naleśniki proteinowe

Przygotowanie

  1. Maślankę, mleko i wodę mineralną wlewamy do miksera, wbijamy jajka i dodajemy obie mąki, białko serwatkowe, olej kokosowy i szczyptę soli*. Wszystko miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia masy. Odstawiamy na chwilę, aby ciasto mogło "popracować", a następnie porcje masy wylewamy na patelnię naleśnikową wysmarowaną olejem kokosowym przed pierwsza partią smażenia. Obracamy na drugą stronę kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    * Jeśli lubimy bardzo słodkie naleśniki możemy masę dosłodzić cukrem pudrem lub syropem klonowym. Dla mnie słodycz z odżywki białkowej jest wystarczająca.

  2. Naleśniki świetnie komponują się z twarożkiem, owocami lub jogurtem. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 08 września 2017 Z kokosem kocham wszystko ;-) a twoje naleśniki prezentują się megaaaaa smacznie i muszą być przepyszne <3<3<3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 września 2017 Na pierwszej focie wglądają tak obłędnie, że chyba dziś wcześniej zamknę firmę ;)
Smaka niezłego mi narobiłaś :)
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 05 września 2017 Mąkę kokosowa można kupić w każdym sklepie ekologicznym (dostępne są także w małych opakowaniach po 200 g), a białko w każdym sklepie z odżywkami sportowymi (można kupić małe paczuszki z białkiem serwatkowym po 20 g).

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 05 września 2017 skad wziąć te białka i mąki kokosowe? Żeby spróbować trzeba kupic całe duze opakowania, szkoda

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń