Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Ogórka obrać, pokroić w plasterki, oprószyć solą, odstawić aż puści sok, osączyć. Por oczyścić, opłukać, pokroić w grube krążki. Paprykę przepołowić, oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w cienkie paski. Szczypiorek drobno posiekać.
Sos: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą, włożyć do niewielkiej miseczki, polać oliwą i odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.
Cytrynę przeciąć na pół, wycisnąć sok, wymieszać z miodem oraz z oliwą z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
Do salaterki włożyć ogórka, pora i paprykę, polać przygotowanym sosem i wymieszać. Gotową sałatkę posypać szczypiorkiem i odstawić w chłodne miejsce na 10 minut.