Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowa sałatka z fasoli na ciepło

Kolorowa sałatka z fasoli na ciepło

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 5962

Dodano:

Odsłon: 1967

Do salatki najlepiej wybrac 2-3 rodzaje fasoli rózniacej sie wielkoscia, ksztaltem i kolorem. Wszystkie skladniki sa przyrzadzone na cieplo - zarówno fasole jak i pomidorki, oliwki i podsmazony boczek z szalotkami. Do tego pomaranczowy sos winegret i kotlet wieprzowy smazony w rozmarynie.

Składniki

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 300 g dużej zielonej fasoli
  • 1słoik (600 g) gotowanej białej fasoli
  • 15 pomidorków cherry
  • 100 g chudego boczku ze skórką
  • 20 czarnych oliwek
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka świeżego czosnku
  • 3 szalotki
  • 3 plastry imbiru
  • SOS WINEGRET:
  • 1 ekologiczna pomarańcza
  • 1 ekologiczna cytryna
  • 3 łyżki kremu balsamicznego lub białego octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • cukier
  • KOTLETY:
  • 4 kotlety wieprzowe
  • 1 mały kawałek skórki z boczku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • Oliwa z oliwek
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kolorowa sałatka z fasoli na ciepło

Przygotowanie

  1. Swieza fasole pokroic na duze kawalki i blanszowac w osolonej gotujacej wodzie przez 2-3 minuty, a nastepnie ostudzic w wodzie z kostkami lodu, aby zachowala swój kolor i odcedzic.
    Pomidorki koktajlowe przekroic na pól, boczek pokroic w kostke. Obrac szalotki i pokroic w cienkie paski. Wyjac biala fasole ze sloika i odcedzic.
    Rozgrzac troche oliwy z oliwek na patelni, podsmazyc bekon, szalotki i plasterki imbiru. Przekoic na pól glówke czosnku i posmarowac wycieta powierzchnia spód patelni. Następnie dodac zielona fasole, oliwki wraz z oliwa i pomidorki, wszystko krótko podsmazyc i dokladnie wymieszac. na koniec dodac biala fasole.
    Przygotowac winegret. Wycisnac sok z pomaranczy i cytryny, z polówki pomaranczy zeskrobac skórke.
    Wymieszac sok pomaranczowy z kremem lub bialym octem balsamicznym i oliwa z oliwek. Doprawic skórka z pomaranczy, sokiem z cytryny, sola i odrobina cukru.
    Salatke wymieszac z sosem winegret i posypac posiekanym koperkiem.

  2. W tym samym czasie przygotowac kotlety. Podgrzac patelnie z odrobina oliwy z oliwek. Lekko posolic kotlety i smazyc w umiarkowanej temperaturze ok. 10-12 minut z galazka rozmarynu, liscmi laurowymi i kawalkiem skórki z boczku. Kotlety przekrecac co jakis czas, az beda dobrze przysmazone, ale nadal soczyste.

  3. Jeszcze ciepla salatke wlozyc do miski, wymieszac z sosem winegret i posypac posiekanym koperkiem.

  4. Podawac na cieplo razem z kotletem wieprzowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń