Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki, które uwielbia moja rodzina :)
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1464
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1187
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1317
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 962
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1464
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1187
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1317
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 962
Składniki
Ciasto wystarcza na 8 naleśników. Mieszamy mleko z wodą. Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę i dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól i cukier. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta.
W rondlu dusimy szpinak na odrobinie masła. Solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy naleśniki przestygną, każdy smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Robimy sos: w rondelku rozpuścić masło, dokładnie zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i dodać przyprawy. Zagotować. Żółtka roztrzepać, wlewać do nich stopniowo sos, cały czas mieszając. Podgrzewać, nie gotować, uważając, aby się nie zważył. Takim sosem polać ułożone na blasze naleśniki, posypać jeszcze mozzarellą i zapiekać w piekarniku ( 200 stopni ) do zrumienienia. Podawać z dodatkiem dowolnych warzyw.