Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki, które uwielbia moja rodzina :)
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19179
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13005
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1634
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232057
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19179
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13005
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1634
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232057
Składniki
Ciasto wystarcza na 8 naleśników. Mieszamy mleko z wodą. Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę i dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól i cukier. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta.
W rondlu dusimy szpinak na odrobinie masła. Solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy naleśniki przestygną, każdy smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Robimy sos: w rondelku rozpuścić masło, dokładnie zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i dodać przyprawy. Zagotować. Żółtka roztrzepać, wlewać do nich stopniowo sos, cały czas mieszając. Podgrzewać, nie gotować, uważając, aby się nie zważył. Takim sosem polać ułożone na blasze naleśniki, posypać jeszcze mozzarellą i zapiekać w piekarniku ( 200 stopni ) do zrumienienia. Podawać z dodatkiem dowolnych warzyw.