Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki, które uwielbia moja rodzina :)
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8412
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6764
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4631
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327156
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8412
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6764
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4631
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327156
Składniki
Ciasto wystarcza na 8 naleśników. Mieszamy mleko z wodą. Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę i dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól i cukier. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta.
W rondlu dusimy szpinak na odrobinie masła. Solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy naleśniki przestygną, każdy smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Robimy sos: w rondelku rozpuścić masło, dokładnie zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i dodać przyprawy. Zagotować. Żółtka roztrzepać, wlewać do nich stopniowo sos, cały czas mieszając. Podgrzewać, nie gotować, uważając, aby się nie zważył. Takim sosem polać ułożone na blasze naleśniki, posypać jeszcze mozzarellą i zapiekać w piekarniku ( 200 stopni ) do zrumienienia. Podawać z dodatkiem dowolnych warzyw.