Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco inaczej podane spaghetti - małe kotleciki nadziewane serem feta i czerwoną papryką owinięte w pasek cukinii z pysznym sosem pomidorowo-paprykowym.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 36
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 102
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 36
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 102
Składniki
Mięso mielone przypraw, dodaj jajko, trochę bułki tartej i wymieszaj. Do środka każdego kotlecika włóż kawałek sera feta i papryki, obtocz jeszcze w bułce i obsmaż na patelni.
Cukinię obierz, pokrój w długie cienkie pasy i włóż na minutę do gotującej się wody. Wyjmij z wody i takim paskiem otocz każdego kotlecika spinając go wykałaczką. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, jeśli zostały paski cukinii to również pokrój. Wszystko lekko podsmaż na oleju w garnku, dopraw do smaku, podlej lekko wodą, następnie dodaj koncentrat i pastę paprykową ( ajwar). Pasta paprykowa może być łagodna lub pikantna i od jej rodzaju zależy czy nasz sos musimy jeszcze mocno doprawiać. Ja już nie musiałam. Powstałym sosem zalewamy nasze kotleciki, pieczemy około 15 minut w temp. 190 aby sos lekko zgęstniał a kotleciki przeszły jego smakiem.Na koniec kosteczka fety na każdy kotlecik i gotowe.
Ugotować makaron i podawać natychmiast! Moje dzieci uwielbiają takie kolorowe dania, więc im więcej dzieje się na talerzu tym lepiej. Smacznego!