Do góry

Dania główne Przepis na:

Konfitowana kaczka

Konfitowana kaczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 13390

Dodano:

Odsłon: 311

Najlepszy sposób na przygotowanie kaczki, rozpływa się w ustach!

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Konfitowana kaczka

Przygotowanie

  1. Udka posoliłam i wstawiłam na noc do lodówki.

  2. Na małym ogniu w rondelku powoli wytopiłam tłuszcz ze skóry na udkach. Gdy udka się lekko zrumieniły dodałam smalec.

  3. Smażymy na małym ogniu- smalec powinien lekko tylko pykać- przez 2 godziny.

    2 godziny jeśli zamierzamy kaczkę zjeść od razu.
    3 godziny jeśli chcemy udka przełożyć do słoika i zalać smalcem i w ten sposób przechowywać.

  4. Sos:
    Na łyżce gęsiego smalcu zeszkliłam pokrojoną cebulę, potem dodałam dwa pokrojone ząbki czosnku. Gdy czosnek zaczął pachnieć dodałam 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina. Gdy wino nieco odparowało dodałam 4 łyżki sosu sojowego, łychę galaretki porzeczkowej i kilka liści szałwii, i pieprz.

    Sos zredukowałam i go przetarłam przez sitko. Można sprawdzić słoność.

  5. Kaczka rozpływa się w ustach a sos winno porzeczkowy z akcentem szałwii idealnie się komponuję.
    Podałam z ziemniakami pure i szparagami skropionymi winegretem i brzoskwinią.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń