Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy sposób na przygotowanie kaczki, rozpływa się w ustach!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2300
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1423
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 527
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3587
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1275
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2300
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1423
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 527
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3587
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1275
Składniki
Udka posoliłam i wstawiłam na noc do lodówki.
Na małym ogniu w rondelku powoli wytopiłam tłuszcz ze skóry na udkach. Gdy udka się lekko zrumieniły dodałam smalec.
Smażymy na małym ogniu- smalec powinien lekko tylko pykać- przez 2 godziny. 2 godziny jeśli zamierzamy kaczkę zjeść od razu. 3 godziny jeśli chcemy udka przełożyć do słoika i zalać smalcem i w ten sposób przechowywać.
Sos: Na łyżce gęsiego smalcu zeszkliłam pokrojoną cebulę, potem dodałam dwa pokrojone ząbki czosnku. Gdy czosnek zaczął pachnieć dodałam 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina. Gdy wino nieco odparowało dodałam 4 łyżki sosu sojowego, łychę galaretki porzeczkowej i kilka liści szałwii, i pieprz. Sos zredukowałam i go przetarłam przez sitko. Można sprawdzić słoność.
Kaczka rozpływa się w ustach a sos winno porzeczkowy z akcentem szałwii idealnie się komponuję. Podałam z ziemniakami pure i szparagami skropionymi winegretem i brzoskwinią.
Smacznego :)