Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy sposób na przygotowanie kaczki, rozpływa się w ustach!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 215
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 739
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3584
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 739
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 215
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 739
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3584
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 739
Składniki
Udka posoliłam i wstawiłam na noc do lodówki.
Na małym ogniu w rondelku powoli wytopiłam tłuszcz ze skóry na udkach. Gdy udka się lekko zrumieniły dodałam smalec.
Smażymy na małym ogniu- smalec powinien lekko tylko pykać- przez 2 godziny. 2 godziny jeśli zamierzamy kaczkę zjeść od razu. 3 godziny jeśli chcemy udka przełożyć do słoika i zalać smalcem i w ten sposób przechowywać.
Sos: Na łyżce gęsiego smalcu zeszkliłam pokrojoną cebulę, potem dodałam dwa pokrojone ząbki czosnku. Gdy czosnek zaczął pachnieć dodałam 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina. Gdy wino nieco odparowało dodałam 4 łyżki sosu sojowego, łychę galaretki porzeczkowej i kilka liści szałwii, i pieprz. Sos zredukowałam i go przetarłam przez sitko. Można sprawdzić słoność.
Kaczka rozpływa się w ustach a sos winno porzeczkowy z akcentem szałwii idealnie się komponuję. Podałam z ziemniakami pure i szparagami skropionymi winegretem i brzoskwinią.
Smacznego :)