Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy sposób na przygotowanie kaczki, rozpływa się w ustach!
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 342
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 128
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 66
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 186
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 342
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 128
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 66
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 186
Składniki
Udka posoliłam i wstawiłam na noc do lodówki.
Na małym ogniu w rondelku powoli wytopiłam tłuszcz ze skóry na udkach. Gdy udka się lekko zrumieniły dodałam smalec.
Smażymy na małym ogniu- smalec powinien lekko tylko pykać- przez 2 godziny. 2 godziny jeśli zamierzamy kaczkę zjeść od razu. 3 godziny jeśli chcemy udka przełożyć do słoika i zalać smalcem i w ten sposób przechowywać.
Sos: Na łyżce gęsiego smalcu zeszkliłam pokrojoną cebulę, potem dodałam dwa pokrojone ząbki czosnku. Gdy czosnek zaczął pachnieć dodałam 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina. Gdy wino nieco odparowało dodałam 4 łyżki sosu sojowego, łychę galaretki porzeczkowej i kilka liści szałwii, i pieprz. Sos zredukowałam i go przetarłam przez sitko. Można sprawdzić słoność.
Kaczka rozpływa się w ustach a sos winno porzeczkowy z akcentem szałwii idealnie się komponuję. Podałam z ziemniakami pure i szparagami skropionymi winegretem i brzoskwinią.
Smacznego :)