Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka z dyni są lekko słodkawe. Świetnie sprawdzają się podsmażone na maśle z cukrem i orzeszkami piniowymi.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 79
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5535
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2590
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 79
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5535
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2590
Składniki
Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Układamy ją na folii lub blaszce nasmarowanej łyżeczką oleju i pieczemy ok 20 minut. Dynię przeciskamy praską do ziemniaków lub blendujemy. Dodajemy do niej jajko i po trochę dodajemy mąkę. Ilość mąki zależna jest od miąższu dyni. Robiłam kopytka z dyni piżmowej i hokkaido i wyszły pyszne, ale miąższ dyni zwyczajnej był zbyt miękki! Masa powinna być zwarta, ale nie bardzo twarda. Z masy rolujemy wałki, cały czas obsypując stolnicę mąką. Z wałków wycinamy kopytka.
Kopytka wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy, aż wypłyną. Można przemieszać je delikatnie na początku.
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukier, orzeszki i kopytka i przesmażamy razem. Podajemy gorące z owocami - jabłka pasują do tego idealnie!