Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka dyniowe z orzechami piniowymi

Kopytka dyniowe z orzechami piniowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 1042

Dodano:

Odsłon: 141

Kopytka z dyni są lekko słodkawe. Świetnie sprawdzają się podsmażone na maśle z cukrem i orzeszkami piniowymi.

Składniki

  • Dynia (sam miąższ) - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka krupczatka - 150g (ilość zależy od miękkości dyni)
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Orzeszki piniowe - 30g
  • Olej - 1 łyżeczka
1-2 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Układamy ją na folii lub blaszce nasmarowanej łyżeczką oleju i pieczemy ok 20 minut.

    Dynię przeciskamy praską do ziemniaków lub blendujemy. Dodajemy do niej jajko i po trochę dodajemy mąkę.

    Ilość mąki zależna jest od miąższu dyni. Robiłam kopytka z dyni piżmowej i hokkaido i wyszły pyszne, ale miąższ dyni zwyczajnej był zbyt miękki!

    Masa powinna być zwarta, ale nie bardzo twarda.

    Z masy rolujemy wałki, cały czas obsypując stolnicę mąką. Z wałków wycinamy kopytka.

  2. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy, aż wypłyną. Można przemieszać je delikatnie na początku.

  3. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukier, orzeszki i kopytka i przesmażamy razem. Podajemy gorące z owocami - jabłka pasują do tego idealnie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń