Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A więc tak : na wczorajszy obiad celowo obrałam więcej ziemniaków aby dziś zrobić obiad, miałam parę spraw na mieście więc trzeba było pozałatwiać, i dlatego dziś szybkie danie. Nie śmiejcie się jeszcze nie umiem dobrze i ładnie układać takiego dania ale z czasem się poprawię obiecuje. Chociaż moim zdaniem to chyba najważniejsze aby smak był dobry i wszyscy byli zadowoleni czyż nie?
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38161
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38161
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Składniki
Ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa o drobnych oczkach.
Do tak przygotowanych ziemniaków dodać jajka i mąkę i dokładnie wyrobić ręką do połączenia się ziemniaków z jajkami i mąką na gładkie ciasto.
Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione podzielić je na trzy części. N stolnicy wysypać mąkę położyć kawałek przygotowanego ciasta zrolować go za pomocą rąk, można zrobić ozdobną kratkę ( z każdym kawałkiem ciasta postąpić tak samo ). Wycinać dowolne kopytka ( ja zrobiłam duże bo nie chciało mi się bawić ).
Na gotującą się osoloną wodę wrzucać przygotowane kopytka i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu od 2 - 3 minut. Gotowe kopytka wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Kopytka podałam z usmażonym boczkiem, można również podawać z bułką tartą usmażoną na masełku, gulaszem lub kto z czym lubi. Wyszło mi sporo kopytek więc z tych które zostały zostaną podsmażone na rumiano do kolacji lub rano na śniadanie. Nie potrafię opisać wam smaku ale wyszły tak dobre że rozpływały się w ustach.