Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wychodzą delikatne, smaczne i miękkie. Każda kluska ma małą dziurkę, w sam raz, aby zatrzymać tam moc pomidorowego sosu. Całość posypana świeżą natką pietruszki doda daniu koloru i odrobiny świeżości.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 817
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8898
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10523
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4746
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 817
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8898
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10523
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4746
Składniki
Kaszę jaglaną umieść na sicie i przelej dwukrotnie gorącą wodą. Następnie przełóż ją do garnka, dolej ok. 750 ml gorącej wody i dosyp szczyptę soli. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu ok. 10-15 minut.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na małych oczkach. Warzywa podsmaż na oliwie na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą oraz czarnym pieprzem i wymieszaj. W robocie kuchennym zblenduj ugotowaną i przestudzoną kaszę z podsmażonymi warzywami. Dosyp bułkę tartą, dopraw solą i czarnym pieprzem. Zblenduj składniki na gładką pastę.
Z masy nabieraj porcje i formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Palcem zrób wgłębienie – podobnie jak w przypadku klusków śląskich. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i partiami gotuj w niej kopytka. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową.
Przygotuj sos. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. W dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Po 1-2 minutach wlej passatę pomidorową i dodaj koncentrat pomidorowy. Patelnię przykryj pokrywą i gotuj sos ok. 25 minut. Na koniec dopraw do smaku solą, cukrem i czarnym pieprzem.
Przełóż kopytka jaglane do sosu, zamieszaj i trzymaj ok. 5 minut. Wykładaj gorące danie na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki. Do wykończenia potrawy będzie pasował także drobno starty parmezan.