Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone na rumiano kopytka, podane okraszone skwarkami z cebulą.
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2488
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3130
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2782
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2488
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3130
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2782
Składniki
Okrasa: Boczek kroimy w kostkę, cebulę w pół plastry. Boczek smażymy na smalcu do zarumienienia się skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy osoloną i popieprzoną cebulę i smażymy ją do lekkiego zarumienienia.
Wykonanie kopytek: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę, rozkładamy równo w miseczce, dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy na bok a puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Z wyrobionego ciasta formujemy wałeczki i ukośnie wycinamy kopytka.
Kopytka wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek na wierzch.
Ugotowane kopytka wyjmujemy z wody, studzimy.
Ostudzone kopytka smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiany kolor.
Usmażone kopytka podajemy okraszone okrasą z boczku i cebuli, dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego!!!