Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone na rumiano kopytka, podane okraszone skwarkami z cebulą.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 123
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 212
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 60
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 123
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 212
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 60
Składniki
Okrasa: Boczek kroimy w kostkę, cebulę w pół plastry. Boczek smażymy na smalcu do zarumienienia się skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy osoloną i popieprzoną cebulę i smażymy ją do lekkiego zarumienienia.
Wykonanie kopytek: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę, rozkładamy równo w miseczce, dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy na bok a puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Z wyrobionego ciasta formujemy wałeczki i ukośnie wycinamy kopytka.
Kopytka wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek na wierzch.
Ugotowane kopytka wyjmujemy z wody, studzimy.
Ostudzone kopytka smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiany kolor.
Usmażone kopytka podajemy okraszone okrasą z boczku i cebuli, dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego!!!