Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe kopytka smakują najlepiej.
Składniki
Na patelni usmażyć boczek pokrojony w słupki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na wolnym ogniu aż cebula zacznie się szklić. Odstawić na bok. Ugotowane ziemniaki, u mnie z poprzedniego dnia, zetrzeć na tarce na małych oczkach, albo przecisnąć przez praskę. Dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wyrobić ciasto. Podzielić na kilka części. Z każdej część zrobić wałek/klusek. Podsypywać lekko mąką pszenną. Przygnieść delikatnie kluski i pokroić po skosie na małe kawałki. Do gotującej się osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego wrzucać partiami kopytka. Gotować ok 3 min po wypłynięciu. Wybierać łyżką cedzakową i odkładać na patelnię z usmażonym boczkiem i cebulką. Zajadać gorące z ulubioną sałatką. Smacznego