Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3581
Dodano: 09.01.2019
Odsłon: 1882
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Ziemniaka ugotować ( lub upiec). Można też użyć gotowych ugotowanych buraków. Ugotowanego buraka pokroić na kawałki i zblendować.
Ziemniaki ugotować w łupinkach, lekko przestudzić, obrać i przecisnąć przez praskę.
Do miski dodać ziemniaki, buraka, mąkę, jajko i sól - wyrobić ciasto, w razie potrzeby ( gdy będzie zbyt klejące) dodać więcej mąki. Odłożyć ciasto na 20 minut.
Stolnicę wysypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować długi wałek, pokroić na kawałki.
W garnku ugotować 2 litry wody, partiami gotować kopytka, aż wypłyną na wierzch i potem jeszcze ok 2 minut.
Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć dodać ser i śmietanę - gotować aż ser się rozpuści, dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Kopytka podawać ułożone na rukoli, polane sosem i posypane orzechami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 09 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
O kurka, tego to nie znam ;) Super pomysł i zapowiada się bardzo smakowicie. Trzeba będzie wypróbować :)1 Kto głosował? | Odpowiedz