Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka z dodatkiem buraków podane z rukolą, orzechami i sosem z sera pleśniowego. Świetne połączenie smaków, spróbujcie tej wersji.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Ziemniaka ugotować ( lub upiec). Można też użyć gotowych ugotowanych buraków. Ugotowanego buraka pokroić na kawałki i zblendować. Ziemniaki ugotować w łupinkach, lekko przestudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Do miski dodać ziemniaki, buraka, mąkę, jajko i sól - wyrobić ciasto, w razie potrzeby ( gdy będzie zbyt klejące) dodać więcej mąki. Odłożyć ciasto na 20 minut. Stolnicę wysypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować długi wałek, pokroić na kawałki. W garnku ugotować 2 litry wody, partiami gotować kopytka, aż wypłyną na wierzch i potem jeszcze ok 2 minut.
Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć dodać ser i śmietanę - gotować aż ser się rozpuści, dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Kopytka podawać ułożone na rukoli, polane sosem i posypane orzechami.