Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z burakami w sosie serowym

Kopytka z burakami w sosie serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 271 Ocena: 3122

Dodano:

Odsłon: 1842

Kopytka z dodatkiem buraków podane z rukolą, orzechami i sosem z sera pleśniowego. Świetne połączenie smaków, spróbujcie tej wersji.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duży burak
  • 2 szklanki mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • SOS
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera pleśniowego
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • DO PODANIA
  • Rukola
  • orzechy włoskie
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kopytka z burakami w sosie serowym

Przygotowanie

  1. Ziemniaka ugotować ( lub upiec). Można też użyć gotowych ugotowanych buraków. Ugotowanego buraka pokroić na kawałki i zblendować.
    Ziemniaki ugotować w łupinkach, lekko przestudzić, obrać i przecisnąć przez praskę.
    Do miski dodać ziemniaki, buraka, mąkę, jajko i sól - wyrobić ciasto, w razie potrzeby ( gdy będzie zbyt klejące) dodać więcej mąki. Odłożyć ciasto na 20 minut.
    Stolnicę wysypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować długi wałek, pokroić na kawałki.
    W garnku ugotować 2 litry wody, partiami gotować kopytka, aż wypłyną na wierzch i potem jeszcze ok 2 minut.

  2. Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć dodać ser i śmietanę - gotować aż ser się rozpuści, dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
    Kopytka podawać ułożone na rukoli, polane sosem i posypane orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 stycznia 2019 O kurka, tego to nie znam ;) Super pomysł i zapowiada się bardzo smakowicie. Trzeba będzie wypróbować :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń