Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z mięsem mielonym

Kopytka z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2189 Ocena: 48577

Dodano:

Odsłon: 29099

Mączne smaki, wspomożone sosem, który lubimy najbardziej. Pycha, nawet mega...jesienne smaki, przygotowują nas na zimę :P

Składniki

  • Kopytka:
  • 900 g ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • Sos mięsny:
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 250 g mięsa mielonego wp-woł
  • 150 g pieczarek
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 1 pełna łyżka mąki
  • natka pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Mieszamy z mąką na jednolitą masę.
    Z tak przygotowanych ziemniaków formujemy wałek i kroimy po skosie (1,5-2 cm). Kotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

    Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju razem z mięsem mielonym, rozdrabniając go. Po 10 min dodajemy oczyszczone i pokrojone na 4, pieczarki. Smażymy chwilę, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 min.
    Mąkę dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.

    Kopytka podajemy polane sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

    Podajemy z ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń