Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z podsmażaną kaszanką

Kopytka z podsmażaną kaszanką

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2753

Dodano:

Odsłon: 491

Danie które nie wygląda ale smakuje :) Podsmażana z cebulką kaszanka z dodatkiem jabłka to taki swojski przysmak. Świetna okrasa do kopytek.

Składniki

  • kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej + troszkę do podsypywania w razie czego
  • 1 jajko
  • 3-4 kaszanki
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 jabłka
  • sól, pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kopytka z podsmażaną kaszanką

Przygotowanie

  1. Robimy kopytka:
    Obieramy ziemniaki, gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Tak przygotowane ziemniaki łączymy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na części, robimy ruloniki, spłaszczamy i odcinamy po skosie około 2 cm kopytka. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Czekamy aż wypłyną, gotujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy.

    Cebulkę i czosnek drobno kroimy, solimy, podsmażamy na patelni. Kaszankę obieramy ze skóry, kroimy na plastry, dorzucamy do cebulki. Jabłko kroimy w kostkę, dokładamy na patelnię. Wszystko podsmażamy razem, na koniec dodajemy kopytka i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń