Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z sosem grzybowym

Kopytka z sosem grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 10679

Dodano:

Odsłon: 601

Wyjątkowo delikatne kopytka z pysznym sosem borowikowym.

Składniki

  • Kopytka: ugotowane ziemniaki, jajo, mąka pszenna
  • sos:
  • borowiki 3 szt
  • Cebula
  • przyprawa gulaszowa
  • suszone grzyby u mnie 2 łyżki sproszkowanych suszonych grzybów
  • sól i pieprz
  • maka do zagęszczenia sosu
  • Czosnek 2 ząbki
  • tłuszcz do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zostało mi sporo ziemniaków z poprzedniego obiadu, więc siłą rozpędu następnego dnia trzeba zrobić kopytka lub kluski śląskie.

    Do ziemniaków dodałam jajo i mąkę pszenną. Wyrobiłam masę.
    Kopytka trzeba robić bezpośrednio przed gotowaniem, bo ciasto wilgotnieje i trzeba dodawać mąki a wtedy są gumowe.

    Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, dodałam posiekany czosnek i pokrojone grubo borowik. Dodałam łyżkę przyprawy gulaszowej. Gdy grzyby się zrumieniły dodałam wody i proszek grzybowy.

    Gdy smaki przeszły sos zagęściłam rozrobioną mąka i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Podałam z gorącymi kopytkami.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń