Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka tradycyjne wszyscy znamy. Więc dziś nieco wzbogacona wersja. Zapewniam, że warto!
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 481
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 922
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 216
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 481
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 922
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 216
Składniki
Ziemniaki i marchew szoruję i gotuję w łupinkach na parze. Ostudzone warzywa obieram i tłukę na pure. Ziemniaki wykładam na blat, dodaję obie mąki i posiekaną miętę. Szybko zagniatam ciasto. Jeśli wyjdzie za wolne można dodać trochę mąki. Na wysypanym mąką blacie formuję z ciasta rulonik, lekko spłaszczam nożem i kroję ukośne kluski. Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju aż do wypłynięcia klusek na wierzch.
Pieczarki kroję na kawałki i smażę na odrobinie oleju aż puszczą sok. W trakcie smażenia dodaję sos sojowy i tymianek. Dolewam ok.3/4 szklanki wody i wrzucam drobno pokruszone suszone grzyby. Sos gotuję ok. 10-15 minut. Zagęszczam mąką do pożądanej konsystencji. Doprawiam solą i pieprzem. Można dodać odrobinę śmietanki ale nie jest to konieczne.