Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka tradycyjne wszyscy znamy. Więc dziś nieco wzbogacona wersja. Zapewniam, że warto!
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4467
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5902
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1360
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12691
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4467
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5902
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1360
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12691
Składniki
Ziemniaki i marchew szoruję i gotuję w łupinkach na parze. Ostudzone warzywa obieram i tłukę na pure. Ziemniaki wykładam na blat, dodaję obie mąki i posiekaną miętę. Szybko zagniatam ciasto. Jeśli wyjdzie za wolne można dodać trochę mąki. Na wysypanym mąką blacie formuję z ciasta rulonik, lekko spłaszczam nożem i kroję ukośne kluski. Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju aż do wypłynięcia klusek na wierzch.
Pieczarki kroję na kawałki i smażę na odrobinie oleju aż puszczą sok. W trakcie smażenia dodaję sos sojowy i tymianek. Dolewam ok.3/4 szklanki wody i wrzucam drobno pokruszone suszone grzyby. Sos gotuję ok. 10-15 minut. Zagęszczam mąką do pożądanej konsystencji. Doprawiam solą i pieprzem. Można dodać odrobinę śmietanki ale nie jest to konieczne.