Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesamowicie kremowy makaron udon w śmietanowym sosie kimchi, z dodatkiem boczku. Jest to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na chłodne dni do pracy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4717
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4717
Składniki
Plastry boczku pokrój w kostkę, a szczypior i chilli w plasterki. Na zimną patelnię wrzuć wcześniej pokrojony boczek i smaż go w niezbyt wysokiej temperaturze, aby wytopić z niego tłuszcz (jeśli będzie go za mało, to możesz dodać trochę oleju).
Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, a także kimchi (może być wraz z zalewą), szczypior, chilli oraz przetarty przez praskę czosnek i pastę z imbiru. Podsmażaj przez chwilę, po czym dodaj sosy: ostrygowy, kimchi, oraz sojowy. Podsmażaj jeszcze przez parę minut po czym dodaj śmietankę.
W międzyczasie przygotuj Udon. Do wrzącej wody przełóż makaron i gotuj przez nie więcej niż 2 minuty (makaron jest ugotowany, to na czym nam zależy, to aby nitki makaronu się oddzieliły). Po 2 minutach przelej makaron na sitko i spłucz zimną wodą. Jeśli makaron jest wciąż posklejany, to możesz delikatnie rozbić go palcami.
Odcedzony makaron przełóż do gotującego się sosu, wymieszaj i gotuj, aż zgęstnieje.
Makaron możesz podawać z surowym żółtkiem na wierzchu, posypany sezamem oraz świeżym chilli.