Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesamowicie kremowy makaron udon w śmietanowym sosie kimchi, z dodatkiem boczku. Jest to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na chłodne dni do pracy.
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 252
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 41
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 43
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 314
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 252
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 41
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 43
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 314
Składniki
Plastry boczku pokrój w kostkę, a szczypior i chilli w plasterki. Na zimną patelnię wrzuć wcześniej pokrojony boczek i smaż go w niezbyt wysokiej temperaturze, aby wytopić z niego tłuszcz (jeśli będzie go za mało, to możesz dodać trochę oleju).
Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, a także kimchi (może być wraz z zalewą), szczypior, chilli oraz przetarty przez praskę czosnek i pastę z imbiru. Podsmażaj przez chwilę, po czym dodaj sosy: ostrygowy, kimchi, oraz sojowy. Podsmażaj jeszcze przez parę minut po czym dodaj śmietankę.
W międzyczasie przygotuj Udon. Do wrzącej wody przełóż makaron i gotuj przez nie więcej niż 2 minuty (makaron jest ugotowany, to na czym nam zależy, to aby nitki makaronu się oddzieliły). Po 2 minutach przelej makaron na sitko i spłucz zimną wodą. Jeśli makaron jest wciąż posklejany, to możesz delikatnie rozbić go palcami.
Odcedzony makaron przełóż do gotującego się sosu, wymieszaj i gotuj, aż zgęstnieje.
Makaron możesz podawać z surowym żółtkiem na wierzchu, posypany sezamem oraz świeżym chilli.