Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-08-2024
Zgrabne , małe kotlety mielone z szynki wieprzowej, w sosie beszamelowym, lekko kwaśnym, cytrynowym to nasza propozycja na szybki, skromny i wyborny posiłek. Do nich jakaś surówka i trochę ziemniaków-tradycyjny, domowy obiad gotowy!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1848
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4748
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1848
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4748
Składniki
Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, przyprawy. Wyrabiamy dobrze masę. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej.
Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy smalec lub olej i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron. Gotowe kotlety zdejmujemy na chwilę z patelni.
Na tłuszcz, na którym je smażyliśmy wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy ją do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy masło. Do roztopionego masła wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę. Następnie wlewamy wodę lub rosół i dobrze rozprowadzamy płyn w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy go ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym oraz maggi. Dolewamy sok z cytryny. Beszamel gotowy.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy kotleciki, podgrzewamy je w beszamelu i na koniec posypujemy danie posiekaną natką pietruszki. Kotleciki mielone w sosie beszamelowym gotowe!