Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki mielone z cukinią

Kotleciki mielone z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 1511

Dodano:

Odsłon: 138

Pyszne soczyste i mięciutkie kotleciki mielone z dodatkiem startej na tarce cukinii.

Składniki

  • ok. 500g mięsa wieprzowego np. z szynki
  • 1 jajko
  • 200g cukinii
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta majeranku
  • mąka do panierowania kotlecików
  • tłuszcz do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotleciki mielone z cukinią

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe zmieliłam razem z obraną cebulą w maszynce do mięsa. Cukinię obrałam ze skóry (miałam taką wyrośniętą, jeśli jest młoda można dodać w całości bez obierania), wydrążyłam nasiona, a miąższ starłam na tarce na drobnych oczkach. Cukinię odcisnęłam z nadmiaru soku i dodałam do mięsa. Bułkę namoczyłam w mleku. Po kilkunastu minutach odcisnęłam ją i również dodałam do mięsa. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem i majerankiem. Wbiłam jajko i dodałam majonez. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje i formowałam z nich kotleciki. Kotlety smażyłam na patelni na gorącym oleju. Po usmażeniu wykładałam na półmisek. Kotlety można podać z ziemniakami, frytkami, lub pieczywem i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń