Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki po bałkańsku to kwintesencja kuchni z tego regionu. Aromatyczne, lekko pikantne, smakują wyśmienicie z chlebkiem pita (lub zwykłym pieczywem), ale też z ryżem czy purée ziemniaczanym.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17312
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 340
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3557
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 116
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 159
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17312
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 340
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3557
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 116
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 159
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 94
Składniki
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki na kotleciki wyrób na jednolitą masę. Uformuj z nich niewielkie kulki i lekko je spłaszcz. Obsmaż je krótko na oleju z obu stron.
Pokrój bakłażana w kostkę, oprósz solą i pozostaw na 10 minut. Papryki pokrój drobno. Dodaj do nich pastę paprykową i bakłażana. Podsmaż na maśle, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej warzywa bulionem i duś przez kilka minut. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj.
Przełóż kotleciki do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-30 minut.