Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki po bałkańsku to kwintesencja kuchni z tego regionu. Aromatyczne, lekko pikantne, smakują wyśmienicie z chlebkiem pita (lub zwykłym pieczywem), ale też z ryżem czy purée ziemniaczanym.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117637
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8171
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1867
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1425
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117637
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8171
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1867
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1425
Składniki
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki na kotleciki wyrób na jednolitą masę. Uformuj z nich niewielkie kulki i lekko je spłaszcz. Obsmaż je krótko na oleju z obu stron.
Pokrój bakłażana w kostkę, oprósz solą i pozostaw na 10 minut. Papryki pokrój drobno. Dodaj do nich pastę paprykową i bakłażana. Podsmaż na maśle, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej warzywa bulionem i duś przez kilka minut. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj.
Przełóż kotleciki do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-30 minut.