Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki po bałkańsku to kwintesencja kuchni z tego regionu. Aromatyczne, lekko pikantne, smakują wyśmienicie z chlebkiem pita (lub zwykłym pieczywem), ale też z ryżem czy purée ziemniaczanym.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25730
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2724
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1322
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25730
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2724
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1322
Składniki
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki na kotleciki wyrób na jednolitą masę. Uformuj z nich niewielkie kulki i lekko je spłaszcz. Obsmaż je krótko na oleju z obu stron.
Pokrój bakłażana w kostkę, oprósz solą i pozostaw na 10 minut. Papryki pokrój drobno. Dodaj do nich pastę paprykową i bakłażana. Podsmaż na maśle, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej warzywa bulionem i duś przez kilka minut. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj.
Przełóż kotleciki do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-30 minut.