Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki rybne z kulkami ziemniaczanymi

Kotleciki rybne z kulkami ziemniaczanymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 944

Dodano:

Odsłon: 1802

Proste, smaczne danie:)

Składniki

  • Kotlety rybne
  • Kulki ziemniaczane
  • Dodatek : ogórki korniszony
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotleciki rybne z kulkami ziemniaczanymi

Przygotowanie

  1. Kotlety rybne;
    400g filetu z ryby <dorsz>
    2 cebule
    3 kromki czerstwego chleba
    4 łyżki bułki tartej
    ½ szklanki mleka
    1 całe jajko
    2 białka
    Kilka gałązek natki pietruszki
    Przyprawy;
    Wegeta, pieprz, cynamon, majeranek, oregano, kumin, ostra papryka, czosnek granulowany , ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczka sosu worcestershire <ilość przypraw według uznania>
    Bułka tarta do obtaczania
    Olej do smażenia

    Rybę odmrażamy <jeśli używamy mrożonej ;P>, chleb drobimy i zalewamy mlekiem, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z liściem laurowym. Rybę, chleb, pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Jajka miksujemy z szczyptą soli i dodajemy do masy rybnej. Następnie dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Masa nie może być rzadka ani gęsta. Formujemy kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor.

  2. Kulki ziemniaczane:
    Około kg batatów
    1 cebula
    Kilka gałązek natki pietruszki
    3 żółtka
    100ml mąki ziemniaczanej
    Około 200 ml mąki pszennej <więcej jeśli ciasto jest bardzo kleiste>
    Szczypta soli
    Szczypta pieprzu
    Ziemniaki gotujemy, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Ziemniaki oraz pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy żółtka, cebulkę, mąkę, szczyptę soli oraz pieprz. Zagniatamy ciasto. Ciasto ma się lekko kleić do ręki. Posypujemy ręce mąką i formujemy kulki. Gotowe kulki wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy do czasu aż kulki wypłyną na wierzch.
    Na patelnie dodajemy skwarki <przepis podawałam już wcześniej> rozpuszczamy je i dodajemy kulki <prosto z garnka> podsmażamy kilka minut.

    Kotleciki wraz z kulkami podajemy z korniszonami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń